۱۳۸۹ مرداد ۲۸, پنجشنبه

مسعود بهنود


برای روز تولدش

از روزی که با نوشته های او آشنا شده ام ، سعی کرده ام نه از خواندن نوشته ای از او بازمانم و نه از دنبال کردن گفتگوهایش در تلویزیون فارسی بی بی سی .
او را از مقالاتش در روزنامه های توس و عصرآزادگان و بهار و بطورکلی روزنامه هایی که مخالفان اصلاحات آنرا روزنامه های زنجیری نامیدند، شناختم و بعد کتاب «دوحرف» و بعد «حرف دیگر» و بعد نوشته هایش در سایتش که هرشب انگار به خواندنش معتاد شده بودم. بخشی از پایان نامه ام در باره روشنفکران بود و با بسیاری از آنها مصاحبه کرده بودم. سال هفتاد و هشت بود و حال و هوای آن روزها بوی مرگ می داد و خبر قتل روشنفکران در گوشه و کنار. اما عجب آنکه هربار به هر کدام از روشنفکرانی که بیم جانشان می رفت زنگ زدم ، با اطمینانی وصف ناپذیر که هرگز از خاطرم نمی رود با من به گفتگو نشستند... هنوز خاطره آن دیدارها و گفتگوها را از یاد نبرده ام . دوستی به من شماره او را هم داد بارها و بارها زنگ زدم و کسی گوشی را بر نداشت. به دفتر روزنامه (شاید شرق یا بهار، چون آین روزنامه ها در مدت کوتاهی کار می کردند و تعطیل می شدند و با تغییر نام باز ادامه می دادند) رفتم، شاید از آن طریق اثری از او بیابم اما منشی آنجا آب پاکی را روی دستم ریخت و گفت آقای بهنود ایران نیست و چند روز بعد بود که خبر دستگیری اش را شنیدم و بعد آن متن دفاعیه در تلویزیون و اعلام کناره گیری و بازنشستگی او از روزنامه نگاری! و با خود اندیشیدم تو هرگز بازنشسته نخواهی نشد و هیچ کسی هم نخواهد توانست بازنشسته ات کند. روزنامه نگاری با جان تو عجین شده .
کتابهای زیادی خوانده ام اما بی اغراق می گویم اصالت و صمیمیت و همدلی نابی در کلام او موج می زند که یکتا ست. «این سه زن»، «خانوم»، «امینه»، «از دل گریخته ها»، «دویست و هفتاد و پنج روز بازرگان» ، « پس از یازدهم سپتامبر»،« در دربند اما سبز»، « از سید ضیا تا بختیار»،«کشته شدگان بر سر قدرت» و...همه ویژگی مشترکی دارند: زبانی شیرین و قصه گو و عاری از تعصب توام با عینیت روزنامه نگارانه و مورخانه که مزیتی بی نظیر است.
سالهایی خیلی پیشتر از آن که بهنود را بشناسم از شیرین سخنی کسروی در کتاب «تاریخ آذربایجان» و «تاریخ مشروطه» لذت می بردم و حسی از اعجاب در من برمی انگیخت. با اینکه معنی بسیاری از کلمات را نمی دانستم و باید مرتب به معنی لغات مراجعه می کردم، بازهم زبانش فاخر و شیرین بود. اما با نوشته های بهنود که آشنا شدم همان اعجاب بود و همان زبان فاخر و همان ادبیات شیرین که مرا به ستایش وامی داشت اما بهنود چیزی داشت که شخصی مانند کسروی کم می آورد؛ بهنود یک روزنامه نگار و نویسنده و تاریخ نگار بیطرف بود که قضاوت نمی کرد، دشمنی نمی ورزید، با کینه از کسی- از هیچ کس- سخن نمی گفت و برای همینها ستودنی است. کسی در تاریخ این مرز و بوم پیدا شده که شما ذره ای از کینه در چهره و زبان و نوشته او نمی یابید. زبان و نوشته ی او تاکنون هرگز از کسی به ناروا یاد نکرده و در ایفای نقش یک منتقد یا نویسنده ی بیطرف یگانه بوده است.
قلم او در توصیف یک شاهزاده قاجار؛ خانوم ، همانقدر ملاحت و یگانگی و همدلی دارد که وقتی از هم بندی هایش در زندان اوین که مجرمین غیر سیاسی اند، می نویسد. در نقل حوادث تاریخی و حتی تفسیر آنها آنقدر بیطرف است که برخی را واقعا" عصبانی می کند. در توصیف شخصیت ها هرگز زبان جز به آنچه بوده اند، نگشوده است حتی آنها که تاریخ از خود رانده است.
می دانم این نوشته در خور عزیزی چون او نیست اما می خواستم بهانه ای باشد که تولدش را تبریک بگویم و آرزوی سلامتی و شادابی برایش داشته باشم .

۵ نظر:

رابط گفت...

من هم جامعه شناسی خوانده ام و هنوز نتوانسته ام جوابی به این سئوال بدهم که چرا با بودن مسعود بهنود و صدها مانند او ما همچنان چنین هستیم که می بینید و تنها یک جواب دارد درباره روشنفکرانمان کمی اغراق می کنیم انها را همانطور که هستند ببنیم بپذیریم انها نتوانستند فرمول برنده - برنده را جانشین یکی برنده - یکی بازنده کنند . به وبلاگ ما سری بزنید شاید ما اینکار را کردیم

Unknown گفت...

من درباره آقای بهنود و هیچکس دیگری اغراق نکرده ام . منظورتان از فرمول برنده برنده یا بازنده بازنده را هم نمیدانم چیست. کاش بیشتر توضیح دهید اما میدانم در جامعه ما سیاه و سفید دیدن قضایا و قضاوت کردنهای ناشی از نداشتن سواد کافی موج می زند. من اگر برای بهنود نوشته ام همه کتابهایش را نه یکبار بلکه بعضی ها را دو یا سه بار خوانده ام. خوبست بدانید او را حتی برخی از روشنفکران برنمی تابند چرا که با بیطرفی تحقیق می کند و مینویسد.نویسندهای است که در نسل خودش بی نظیر است.به وبلاگتان حتمن سر خواهم زد. کتابهایش را یکبار دیگر بخوانید...

زهرا خستو گفت...

با درود بر انانی که صدای تفکر اجتماعی را به قلم اراسته و در محاق نماندن تفکر بشر دغدغه انهاست ...

ممنون از اینکه به وبلاگ من هم سری زدید

دمادم گفت...

از همان زمانی که مقالاتش را در آدینه و گردون می خواندم در آرشیو کوچک دانشگاه، حدس می زدم مقالات تاریخی نویسی را می خوانم که سعی دارد نگاهش همه جانبه باشد . بعدها اما فهمیدم کار اصلی اش روزنامه نگاری است و جزیی نگری هایش در تاریخ ناشی از این این نگاه ژورنالیستی است. اما کیست که انکار کند که درشناخت بخش بزرگی از تاریخ - به خصوص دوره ی قاجاریه - را مدیون نگاه و سخن او نیست.

م.ایلنان گفت...

به نظر می رسد بهنود دنباله ی استادان قدیم است. شاید آخرین دنباله از بزرگانی که خاطره های ما را از تب و تاب سال های بعد از کودتا می سازند. انجوی شیرازی، محیط طباطبایی، زرین کوب و همه ی آن بزرگانی که شاید حالا در وجود باستانی پاریزی منحصر شده باشد. قلم سحر انگیز بهنود توانسته عمیق ترین مفاهیم اجتماعی را به ساحت شعر برکشد. داشتن چون اویی برای ما غنیمت است.